Etusivu  |  Uunit  |  Kuvanveisto  |  Veistokset  |  Taidekoti  |  Ota yhteyttä  |  Yhteistyössä


Uunimuurari
Avotakat
Kaakeliuunit
Kiviuunit
Korjatut uunit
Leivinuunit
Porrastakat
Puuliedet
Pönttöuunit
Takkaleivinuunit
Tiiliuunit
Varaavat takat


Uunin hinta
Uunin korjaus
Uunin lämmitys
Uunitietoa Uunimuurausvideo
Uunivinkkejä

Reseptit

facebook.com/uunimuurari.stubb

Päivitetty 20.01.2024

Uunin lämmitys ja huolto

Uuninsytytys, kuva Kamera-Petteri

Kuva: Kamera-Petteri

Puulämmitys on edullista
Puulämmitys on parhaimmillaan taloudellista. Tiilestä muurattu varaava uuni ja tiilipiippu varastoivat lämpöä ja säästävät sähköä. Lämmittämällä oikein, käyttämällä hyviä, kuivia polttopuita ja uunien huolellisella hoidolla vähennetään ympäristön hiukkaskuormitusta.

Lämmitä usein kevyesti
Lämmitä uunia mieluummin usein kohtuullisesti kuin harvoin liikaa. Sopiva puumäärä riippuu tulisijan koosta. Keskikokoisen varaavan uunin kertalämmitykseen tarvitaan kymmenisen kiloa polttopuuta, joka jaetaan yleensä kahteen pesälliseen. Jos puita poltetaan kunnes tiilen pinta alkaa olla hehkuva, tiili ei kykene varastoimaan lisää lämpöä, joka siten karkaa harakoille. Liiallinen lämmitys rapauttaa tiiliä ja lisää päästöjä ja voi aiheuttaa uunin vaurioitumisen.

 

Kuivaa polttopuutaMuuratun uunin polttopuut
Paras hyöty saadaan, kun poltettava puu on hyvin kuivaa, ylivuotista. Puut tuodaan sisälle 2-3 päivää ennen polttoa ja säilytetään ilmavasti, jolloin kosteutta haihtuu lisää. Aloituspesälliseen sopivat noin 8 cm paksut pilkkeet. Lisättävät pilkkeet Ø10-15cm ladotaan pesään kuoripuoli alaspäin. Uunissa ei polteta roskalautoja, jätepaperia, pahvia tai muoveja - nopea palaminen lisää päästöjä ja rapauttaa uunia.

Uunin huolto
Uuni on lakisääteisesti nuohottava vuosittain. Tuhkapesä on tyhjennettävä usein, jotta palamisilma pääsee vapaasti kulkemaan ja arina säilyy vahingoittumattomana. Halkeamat tai irtoavat tiilet on korjautettava ammattilaisella.

Puhdas palaminen
Puhtaaseen palamiseen pyrittäessä uuni sytytetään latomalla pesään pienempiä pilkkeitä ilmavasti. Sytytys päältäpäin käyttäen pientä määrää sytykkeitä ja puutikkuja. Suurempia pilkkeitä lisätään, kun aloituspesällinen on hiillostunut. Uunin täyttö noin kaksi kolmannesta pesän koosta.

Noudata aina tulisijan valmistajan käyttöohjeita.

Lue lisää energiansäästöstä Motivan sivuilta


 ●  Muuratun tulisijan  lämmitysohje (pdf)
 ●  Muuratun uunin käyttöönotto (pdf)

 

Laadukkaat perinteiset muuratut uunit - Luotettavaa kotimaista lämpöä - Uunimuurari Petteri Stubb
Petteri Stubb  Tmi        uunimuurari - kuvanveistäjä        GSM +358 400643490        petteri(at)stubb.fi        Y-tunnus  1660799-0
Web Design © 2018