Etusivu | Uunit | Kuvanveisto | Veistokset | Taidekoti | Ota yhteyttä | Yhteistyössä | |
Taidekoti
Albumi 2008-2013
|
Hellakoukussa - Talsan Tontun puuhella- ja leivinuuniherkut Leivinuunireseptit |
Tontun parhaat joulupiparit (Kuninkaan piparit) - joulukuu
Tarvitset kaulitsemisessa reilusti jauhoja. Kauli taikina ohueksi (2mm) ja tasaiseksi ja leikkaa jauhotetuilla muoteilla pipareiksi. Paista piparit lämpimässä uunissa (200 °C) muutama minuutti. Piparien paisto leivinuunissa käy nopsasti, kun taikina on ohueksi kaulittua. Tosin nämä piparit palavat tosi helposti. Lähes joka vuosi tulee pellillinen koiranpipareita. Ole siis varuillasi. Tästä taikinasta tulee iso määrä pipareita. Jos ei huvita leipoa kaikkea kerralla, taikinan voi myös pakastaa. Se on myös älyttömän hyvää sellaisenaan. Jääkaapissa kelmulla peitettynä taikina säilyy viikon kaksikin, jolleivät "hiiret" syö - talon perinteisiin on kuulunut, että noin yksi taikina vuodessa tehdään syötäväksi.
Huom! Tästä taikinasta ei kannata valmistaa isoa piparitaloa. Piparitaikina on haurasta, eikä mökin kokoaminen kuumalla sokerilla näppejään polttamatta tuppaa onnistumaan. Erinomainen tulos vaativampiin tuotoksiin, kuten kuvan piparista valmistettu takka-leivinuuni-puuhella saadaan aikaan Myllyn paras -taikinasta. Pienet piparitalot voi koota sokeripursotteen avulla. Vaaditaan hieman kärsivällisyyttä. Mökin sivuseininä on noin 2 cm neliöt, Mukiin pujottamista varten oviaukko leikataan vastakkaisille päätyseinille, leveys 2,5-3cm. Kattolevy on noin 3x4cm. Minipiparitalojen leipomiseen Tontun taikina sopii oivallisesti, kunhan ei kaulitse liian ohueksi. Uunimuurarin taidonnäytteenä uunisuunnittelun alalla piparista valmistettu ja marsipaanilla, karkeilla ja sokerimassalla koristeltu Katso myös lisää tuotoksia valmispiparitaikinasta: pyöreäksi paistettu ja värjätyllä pikeerillä koristettu Mahtavia joululeivontahetkiä!
| |
Petteri Stubb Tmi uunimuurari - kuvanveistäjä GSM +358 400643490 petteri(at)stubb.fi Y-tunnus 1660799-0 | |
Web Design © 2018 |