Kuvasarja kasvivärjäyskurssista Vehun Vanhalla kansakoululla 28.-29.7.2008.
Värjäyskurssin ohjaus Marja-Leena Raitamäki, Päivi Laitila ja
Marja-Liisa Jousmäki. Värjäystä oppimassa Anna Maija Stubb
|
Valmistelut ja väriliemen valmistus:
- Poimitaan kasvit tuoreena ja puhtaana. Kasvupaikka ja
keruuaika vaikuttavat värin muodostumiseen. Tarvittava kasvimäärä
riippuu kasvista. Esim. koivun, horsman, vuohenjuuren tai pihlajan
lehtiä, lupiinin kukkia yms. pehmeitä kasvinosia tarvitaan 1kg
sadalle lankagrammalle. Lupiinista voidaan käyttää erikseen kukat,
varret ja lehdet, joilla kullakin saadaan eri väriä.
- Lankavyyhdit selvitetään, pasmalangat löysätään. Vyyhtien
ympärille sidotaan haltialangat. Langat pestään varovasti
villanpesuaineella ja pidetään kosteana ennen keittoa.
- Kasvin murskataan tai paloitellaan kattilaan. Kasviainekset
punnitaan ja vettä lisätään niin paljon kuin mahtuu. Kuivia
kasvinosia liotetaan etukäteen 1-2vrk. Kasvimassaa keitetään
1-3tuntia kasvista riippuen.
- Liemi siivilöidään harson läpi keiton jälkeen. Kasvimassan voi
myös jättää liemeen vetäytymään yön yli, jonka jälkeen liemi
siivilöidään.
Värjäys ja puretus |