Etusivu  |  Uunit  |  Kuvanveisto  |  Veistokset  |  Taidekoti  |  Ota yhteyttä  |  Yhteistyössä


Uunimuurari
Avotakat
Kaakeliuunit
Kiviuunit
Korjatut uunit
Leivinuunit
Porrastakat
Puuliedet
Pönttöuunit
Takkaleivinuunit
Tiiliuunit
Varaavat takat


Uunin hinta
Uunin korjaus
Uunin lämmitys
Uunitietoa
Uunimuurausvideo
Uunivinkkejä

Reseptit

facebook.com/uunimuurari.stubb

 Päivitetty 21.05.2024

Emännän vinkkejä leivinuunin käyttöön  
Reseptikirjaan

Leivinuunin käytön oppii nopeasti.
Leivinuuniin voi asentaa lämpömittarin tai käyttää erillistä mittaria. Uunissa poltettavan puumäärän ja oikean ajoituksen paistamiseen oppii uunia käyttämällä. Rohkeasti kokeilemaan. Kun leivinuuniin tottuu, ei sähköuunia enää halua käyttääkään.

Puuta ei saa polttaa liikaa - pari pesällistä riittää - mutta liian löysä lämmitys ei anna riittävää kuumuutta leivonnaisten paistoon. Kun pellit suljetaan, leivinuuni saa tekeentyä, että lämpö tasoittuu uunin sisällä ja saadaan paras paistotulos. Oikeat lämpötilat ja paistoajat oppii rohkeasti kokeilemalla.

Karjalanpiirakat, rieskat ja pikkupullat paistetaan ensimmäisenä kuumassa uunissa.  Laatikkoruokia ja lihaa varten uunin on seistävä jonkin aikaa. Kinkunpaistoa varten lämmitän leivinuunin  12-15 tuntia aiemmin. Ennen kinkkua paistan laatikot.

Keskikokoisessa leivinuunissa voi samalla lämmityksellä paistaa useita pellillisiä leivonnaisia, kypsentää isommankin määrän ruokia ja lopuksi hauduttaa yön yli puuron tai paistin. Haudutettaessa ruokaan on muistettava lisätä tavallista runsaammin nestettä.

Paras paistoastia leivinuuniin on keraaminen pata tai valurautapata. Käytän pullien, sämpylöiden ja piirakoiden paistossa leivinpaperia. Leivät paistan harjatulla arinalla. Silikoni- ja teflontuotteita en käytä leivinuunissa. Leivinuuni on paras mahdollinen uuni pullan, leivän ja piirakoiden paistoon.  Pulla kohoaa kuohkeaksi ja paistuu hetkessä suussa sulavan herkulliseksi.

Haalenneessa uunissa kuivuvat korput ja marengit. Leivinuunin jälkilämpö sopii myös sienien,  marjojen ja hedelmäsiivujen kuivaamiseen pieninä erinä. Yrtit voi ripustaa nippuina kuivamaan leivinuunin päälle.

Leivinuunin paras puoli  on sen huoneeseen ruoanvalmistuksen ohella luovuttama tasainen lämpö. Lisäetuna puulämmityksen tunnelmaa. Uunin pankolla saa mukavasti kuivattua lapaset, sukat ja kengät ja uunin kyljessä lasten lumileikeissä kastuneet ulkopuvut. Yhdellä lämmityskerralla kaikki nämä mahdollisuudet - leivinuuni on ekologinen valinta. Suosittelen.

Talsan Tontun leivinuuniherkut - reseptikirja leivinuuniin ja puuhellalle. Lisää ohjeita mm. Martat ja Kotiliesi

pullanpaistaminen leivinuunissa


Ohjeellisia paistolämpötiloja:

karjalanpiirakat 300 °C
perunarieskat 275 °C
pikkupullat 250 °C
sämpylät 225 °C
ruisleipä  200 °C
laatikot 150-175°C
joulukinkku 100-125 °C
(suuren kinkun voi laittaa, kun lämpöötila on 150
°C)
Laadukkaat perinteiset muuratut uunit - Luotettavaa kotimaista lämpöä - Uunimuurari Petteri Stubb
Petteri Stubb  Tmi        uunimuurari - kuvanveistäjä        GSM +358 400643490        petteri(at)stubb.fi        Y-tunnus  1660799-0
Web Design © 2018