![]() |
|||
Etusivu | Uunit | Kuvanveisto | Veistokset | Taidekoti | Ota yhteyttä | Yhteistyössä | |||
Päivitetty 02.03.2023 |
Emännän vinkkejä leivinuunin käyttöön Reseptikirjaan |
||
Leivinuunin käytön oppii nopeasti. Puuta ei saa polttaa liikaa - pari pesällistä riittää - mutta liian löysä lämmitys ei anna riittävää kuumuutta leivonnaisten paistoon. Kun pellit suljetaan, leivinuuni saa tekeentyä, että lämpö tasoittuu uunin sisällä ja saadaan paras paistotulos. Oikeat lämpötilat ja paistoajat oppii rohkeasti kokeilemalla. Karjalanpiirakat, rieskat ja pikkupullat paistetaan ensimmäisenä kuumassa uunissa. Laatikkoruokia ja lihaa varten uunin on seistävä jonkin aikaa. Kinkunpaistoa varten lämmitän leivinuunin 12-15 tuntia aiemmin. Ennen kinkkua paistan laatikot. |
Keskikokoisessa leivinuunissa voi samalla lämmityksellä paistaa useita pellillisiä leivonnaisia, kypsentää isommankin määrän ruokia ja lopuksi hauduttaa yön yli puuron tai paistin. Haudutettaessa ruokaan on muistettava lisätä tavallista runsaammin nestettä. Paras paistoastia leivinuuniin on keraaminen pata tai valurautapata. Käytän pullien, sämpylöiden ja piirakoiden paistossa leivinpaperia. Leivät paistan harjatulla arinalla. Silikoni- ja teflontuotteita en käytä leivinuunissa. Leivinuuni on paras mahdollinen uuni pullan, leivän ja piirakoiden paistoon. Pulla kohoaa kuohkeaksi ja paistuu hetkessä suussa sulavan herkulliseksi. Haalenneessa uunissa kuivuvat korput ja marengit. Leivinuunin jälkilämpö sopii myös sienien, marjojen ja hedelmäsiivujen kuivaamiseen pieninä erinä. Yrtit voi ripustaa nippuina kuivamaan leivinuunin päälle. Leivinuunin paras puoli on sen huoneeseen
ruoanvalmistuksen ohella luovuttama
tasainen lämpö. Lisäetuna puulämmityksen tunnelmaa. Uunin pankolla saa
mukavasti kuivattua lapaset, sukat ja kengät ja uunin kyljessä lasten
lumileikeissä kastuneet ulkopuvut. Yhdellä lämmityskerralla kaikki nämä
mahdollisuudet - leivinuuni on ekologinen valinta. Suosittelen.
Talsan Tontun leivinuuniherkut
- reseptikirja leivinuuniin ja puuhellalle. Lisää ohjeita
mm.
Martat ja
| ||
Ohjeellisia paistolämpötiloja: karjalanpiirakat 300 °C perunarieskat 275 °C pikkupullat 250 °C sämpylät 225 °C ruisleipä 200 °C laatikot 150-175°C joulukinkku 100-125 °C (suuren kinkun voi laittaa, kun lämpöötila on 150 °C) |
|||
Laadukkaat perinteiset muuratut uunit - Luotettavaa kotimaista lämpöä - Uunimuurari Petteri Stubb | |||
Petteri Stubb Tmi uunimuurari - kuvanveistäjä GSM +358 400643490 petteri(at)stubb.fi Y-tunnus 1660799-0 | |||
Web Design
![]() |